Алексей Анатоолиевич Навални (на руски: Алексей Анатольевич Навальный) е руски опозиционен

...
Алексей Анатоолиевич Навални (на руски: Алексей Анатольевич Навальный) е руски опозиционен
Коментари Харесай

Кой бе Алексей Навални и за какво се бореше той?

Алексей Анатоолиевич Навални (на съветски: Алексей Анатольевич Навальный) е съветски опозиционен политик, правист и публичен деятел. Лидер е на партията " Народен алианс “ от 2013 година, която сред 2014 и 2018 година носи името " Партия на напредъка “, а през 2018 година се трансформира в " Русия на бъдещето “, на която през 2019 година Министерството на правораздаването на Руската федерация отхвърля регистрация. Той е създател на организацията с нестопанска цел Фонд за битка с корупцията, която през юли 2020 година афишира разпродажба като юридическо лице и е записана с друго юридическо название – " Фонд за отбрана правата на жителите “ (НО " ФЗПГ “).

Критичната позиция на Навални го е въвличала в не една и две обстановки, в които животът му е бил изложен на заплаха.

Навални поддържа блог на обществено-политическа тема, носещ неговото име (с подзаглавие " Последната борба сред положителното и неутралността “). Сайтът е основан през 2007 година

Навални разработва и ръководи антикорупционни проекти като " Умное голосование “, " Профсоюз Навального “, " РосПил “, " РосЖКХ “, " РосЯма “, " РосВыборы “ и " Добрая машина правды “. Те са част от основания от него през 2011 година " Фонд за битка с корупция “, който през октомври 2019 година е разгласен от съветското министерство на правораздаването за " задграничен сътрудник “, а през 2021 година московската прокуратура издава искане Фондът за битка с корупцията и Фондът за отбрана на правата на жителите да бъдат приети за екстремистки организации.

През 2013 година се кандидатира за кмет на Москва, подсилен от дясноцентристката, либерално-консервативна политическа партия " Партията на националните свободи “ (ПАРНАС). Навални остава на второ място с малко над 27% от електоралните гласове като получава по-голяма поддръжка от гласоподавателите от Иван Мелников, Сергей Митрохин, Михаил Дехтярев и Николай Левичев (Справедлива Русия) взети дружно, само че губи от краткотрайно изпълняващия длъжността кмет на Москва Сергей Собянин, който получава 51,37% от гласовете.

На 18 юли 2013 г. Навални е наказан по така наречен дело " Кировлес “ от съд в гр. Киров на 5 години затвор за заграбване на над 500 000 щатски $ (16 милиона рубли) от държавна компания за дървесина. В началото на 2016 година Европейският съд по правата на индивида разгласява решение по делото Navalnyy and Ofitserov v. Russia, взето единомислещо, съгласно което правото на Навални на обективен развой при разглеждане на делото " Кировлес “ през 2013 година е нарушено (по член 6 § 1 – право на обективен развой, от Европейската спогодба за правата на човека). Европейски съд по правата на човека установи, че съдът, издал неоправдателната присъда на съобвиняемите, е дефинирал присъдата си по метод, който може да бъде прегледан като увреждащ във връзка с хипотетичното присъединяване на жалбоподателите в закононарушението.

Според Европейски съд по правата на човека съветските съдилища са признали жалбоподателите за отговорни в дейности, неразличими от нормалните търговски действия, което значи, че наказателният закон е бил тълкуван случайно във щета на жалбоподателите. В допълнение, съветските съдилища не са съумели да опровергаят оспоримото изказване на Навални, че аргументите за неговото наказателното гонене са неговата политическа активност.

През същата 2016 година Навални обявява, че ще взе участие в президентските избори в Русия през март 2018 година През 2017 година Централната изборна комисия в страната отхвърля кандидатурата му за регистрация за присъединяване в изборите (спечелени с близо 77% от вота от Владимир Путин), макар събраните от Навални 500 подписа, нужни за регистрирането му, с претекста, че против него има издадена присъда за корупция. През 2018 година Европейският съд по правата на индивида се произнася с ново решение против Русия, с което дефинира седемте ареста на Навални сред 2012 до 2014 година като политически стимулирани според изискванията на Европейската спогодба за правата на индивида, по която Русия е страна.

В решението се споделя, че арестите са целели " угнетяване на политическия плурализъм “, а съветската страна е наказана да заплати на Навални 63 000 евро – 50 000 евро като отплата за морални вреди, 1025 евро за материални вреди и 12 653 евро разходи по делото. В коментара си за решението Навални отбелязва, че това решение е доста значимо освен за него, " само че и за доста хора в Русия, които всекидневно се сблъскват с сходни арести “.

На 2 март 2022 година Навални разгласява в блога си и в своя заверен персонален профил в Twitter изказване на британски език, с което жигосва нападението на Русия над Украйна. В едно от обвързваните известия той акцентира, че " Путин не е Русия ", и добавя, че в случай че има нещо в Русия сега, с което съветските жители може да се гордеят най-вече, това са " тези 6824 души, които бяха арестувани, тъй като - без никой да ги приканва - излязоха на улицата с плакати с надпис " Не на войната ". За 48 часа изказването му е препубликувано повече от 34 000 пъти, а близо 100 000 консуматори на Twitter са декларирали поддръжката си посредством функционалността " одобрявам ".

Опит за ликвидиране и отнемане от независимост

През август 2020 е изработен опит за убийството на Навални посредством отравянето му с нервнопаралитичното вещество " Новичок “. Той колабира по време на полет над Сибир и е откаран по неотложност в болница в Омск. Смята се, че това спешно кацане избавя живота му. Базираната в Берлин, Германия, благотворителна организация " Фондация Кино за мир “ съумява да убеди съветските управляващи да разрешат превозването му по въздух до Берлин за лекуване. През септември немското държавно управление разкрива, че тестванията, осъществени от военните, са разкрили " недвусмислено доказателство за химическо нервно-паралитично бойно вещество от групата " Новичок “. Кремъл отхвърля каквото и да е присъединяване и отхвърля резултатите от тестванията, потвърдили съществуването на " Новичок “.

След възобновяване, траяло няколко месеца, на 17 януари 2021 г. Навални се завръща в Москва и неотложно е арестуван. Неговите поддръжници в страната провеждат всеобщи митинги в цяла Русия, на които полицията задържа над 5000 души за присъединяване в неразрешени манифестации. Съпругата на Навални Юлия е измежду арестуваните за присъединяване в демонстрациите над 1600 души единствено в Москва. Европейският съюз постанова наказания на шестима висши съветски чиновници и на Държавния научно-изследователски институт по органична химия и технология в Москва, като ги упреква в директно присъединяване в отравянето. В отговор на глобите Русия издава възбрана за влизането на територията на страната на няколко чиновници и институции на Европейски Съюз.

На 2 февруари Московски съд издава присъда отнемане от независимост на Навални за 42 месеца за нарушение на изискванията на условната присъда за машинация против него от 2014 година Той е упрекнат, а съдът го намира за отговорен, в неспазване на условието да подава отчети постоянно в полицията през 2020 година Неговият юридически екип декларира, че това е неуместно, защото управляващите са знаели, че той получава незабавна помощ в Берлин поради отравянето с " Новичок “ в Сибир.

Той напомня на съда, че през част от това време е бил в кома. Самият Навални твърди, че сред януари и август 2020 година, когато е токсичен, е подавал отчети в полицията два пъти месечно и отхвърля делото за машинация като измислено и целящо да го заглуши. Изправен пред съда, Навални повтаря обвиняването си против президента на Руската Федерация, Владимир Путин, потвърждавайки, че той персонално е наредил на държавни сътрудници да го отровят.

Година по-късно, през февруари 2022 година, Съдът във Владимир, Русия, отхвърли настояването на Навални за анулация на статута му на " терорист “. Служители на Федералната работа по осъществяване на наказванията (ФСИН) споделят по време на чуването, че Навални е с този статут, тъй като " е направил административни нарушавания на законите и наредбите, основал е организация, която е приета за екстремистка, и тъй като против него е формирано наказателно дело на обвинявания в екстремизъм “.

Междувременно на 7 май 2021 година интернационална организация за отбрана на правата на индивида Amnesty International разгласява публична позиция по отношение на титулуването на Алексей Навални " Затворник на съвестта “, като възвръща този негов статут и адресира метода, по който съветското държавно управление се възползва в отрицателен за него и за главните човешки права проект от проблема с отдръпването му през февруари 2021 година

Тогава организацията взема вътрешно решение да прекрати потреблението на термина " Затворник на съвестта “ за Навални, заради опасения, свързани с дискриминационни изказвания, които може да съставляват покровителство на ненавист и които той е направил през 2007 и 2008 година

" Amnesty International взе неправилно решение, което сложи под въпрос нашите планове и претекстове в сериозен миг и се извинява за отрицателните последствия, които това имаше върху Алексей Навални персонално и деятелите в Русия и по света, които неуморно се борят за неговата независимост “.

През февруари 2022 година Федералната работа за контрол в областта на известията, осведомителните технологии и всеобщите връзки Роскомнадзор заплашва да блокира осем уеб страницата на RFE/RL, обслужващи аудиториите на медията в Русия, Украйна и Централна Азия, в т.ч.двата най-големи уеб страницата на RFE/RL за съветската публика – Radio Liberty и Current Time, в случай че неотложно не смъкват публикациите, свързани с следствията за корупция на Навални.

Въпросното наличие включва следствията на Навални за корупция, свързани с черноморския " замък “ на съветския президент Владимир Путин, обвързвания с Кремъл предприемач Евгений Пригожин, съветския православен патриарх Кирил и други високопоставени фигури във властовите структури на Русия.

Регулаторът насочва предизвестието и настояването за събаряне посредством поредност от над 60 уведомления, изпратени едно след друго по е-поща. Медията дава отговор, че няма да се съобрази с настояването и " да разреши на Кремъл да диктува нашите публицистични решения “, което президентът на RFE/RL Джейми Флай осъжда като акт на " политическа цензура “.

На 22 март 2022 година Навални е наказан на девет години затвор и на санкция от към 11 500 $. Процесът се организира в спонтанна правосъдна зала в пандиза край Москва, където той е държан повече от година, напомня Darik.

В края на предходната година той беше изместен в Сибир - един от най-тежките затвори.

Смъртта на Навални

На 16 февруари 2024 година от затворническата работа, където той излежаваше присъдата си, оповестиха, че Алексей Навални е умрял.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР